В действителност всички текили са мескал.
Мескалът (mezcal) е неизменна част от културата на Мексико. Всяка спиртна напитка, дестилирана от който и да е вид агаве, се нарича “мескал”, но само дестилата на синьото агаве се нарича текила. Най-известния мескал е дестилат на вид агаве, който се отглежда в щата Oaxaca в южно Мексико, а най-добрия е продукт на диво агаве познато като "papalomé". Метода на дестилация при мескала е по-различен от този при текилата и това придава на напитката различен вкус и аромат. Текилата има силен аромат на билки, като някои от най-добрите видове могат да имат аромат на ванилия, канела, джинджифил и др., в следствие на отлежаването й в дървени бъчви, съдържали други видове алкохол. Някой бутилки мескал съдържат “gusano”- червей.
Едно от най-разпространените схващания за текилата е, че в бутилката се поставя червей (всъщност това е ларва на пеперуда - нощенка), което не е истина, поне що се отнася за текилата. “Червей” се поставя само в някои видове мескал. Има 2 вида “червей” – бял, който живее в сърцевината на растението maguey, и червен, който живее в корените му.
От 1950, мексиканското правителство определи пет държави като райони за юридическо производство на синьото агаве,а няколко други държави бяха допуснати да викат текилана техният мескал. ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК
От 1950, мексиканското правителство определи пет държави като райони за юридическо производство на синьото агаве,а няколко други държави бяха допуснати да викат текилана техният мескал. ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар